Kerst amuse: Pompoen soep in glaasjes

Kerst amuse: Pompoen soep in glaasjes

Het leuke aan kerst vind ik toch wel echt het lange tafelen. Gezellig met elkaar koken, eten en kletsen. Heerlijk. Om langer aan tafel te zitten kun je er voor kiezen om met kerst meerdere kleine gerechtjes/amuse te serveren in plaats van 2/3 grote gerechten.

Voeg bijvoorbeeld een spoom toe, een champagneglas met (citroen) sorbetijs waar je prosecco overheen giet. Ideaal als tussengerecht. Het ziet er leuk uit, maar het verfrist de mond ook weer voor de volgende gang. Een lekkere soep in een glaasje is ook ideaal als een klein gerechtje. Het hoeft geen grote hoeveelheid te zijn, en het mag juist een lichte soep zijn. Maak de glaasjes af met een soepstengel, of reepjes focaccia brood. Of een krokant gebakken plakje ontbijtspek of parmaham.

Wat voor soep als amuse?

In dit recept maak ik een pittige soep van fles pompoen. Maar je kan natuurlijk allerlei smaken kiezen. Denk aan een grove mosterdsoep, kreeftensoep of een bouillabaisse. Of kies juist voor een hele lichte soep zoals een consommé of bouillon of gazpacho. Als het er maar feestelijk uitziet. Ik gebruikte whiskey glazen. Maar je kan ook kleinere amuse glaasjes gebruiken. Ook leuk om de glaasjes te versieren, met een touwtjes er omheen en een labeltje of kersttakje. Ideeën genoeg!

Ingrediënten (genoeg voor min. 8 grote amuse glaasjes of 4 kommen soep)

  • 1 fles pompoen
  • Olie om in te bakken
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (geperst of fijn gesnipperd)
  • Een snuf nootmuskaat
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • 1 theelepel 5 spices
  • Een flinke snuf chilipoeder/vlokken (je kan er ook een klein stukje van een vers pepertje bij doen)
  • 1 bouillon blokje + 1,5 liter water (ik gebruikte bospaddestoelen, maar kruiden of groente is ook lekker)
  • Zout en peper
  • 3 eetlepels slagroom/kookroom

Bereiding

  1. Was de fles pompoen en snij lelijke of verkleurde plekjes voorzichtig met een mesje van de pompoen.
  2. Snij de pompoen door de helft en haal met een lepel de zaden uit de pompoen. Is even een knoei karweitje, maar dat hoort er bij ;).
  3. Als de holtes zijn schoongemaakt (in het smalle stuk zitten geen zaden maar wel draden, haal deze er ook uit met een lepel) snijd je de pompoen in halve plakken en vervolgens in blokjes.
  4. Verwarm de olie in de pan en fruit de ui snippers in een paar minuutjes. Voeg de knoflook toe en de pompoen blokjes. Laat kort aanbakken.
  5. Voeg alle kruiden toe aan de pan, meng door elkaar en voeg het water met het bouillon blokje er aan toe.
  6. Breng aan de kook en laat de pompoen in zo’n 30 tot 40 minuten, zonder deksel, gaar worden. Controleer af en toe dat de soep niet te veel indikt. Maar het mag wel een lekkere stevige soep worden.
  7. Als de pompoen (mét schil) gaar is haal je de pan van het vuur en maak je de soep glad door middel van een staafmixer. Heb je geen staafmixer maar wel een blender? Laat de soep dan afkoelen voordat je de pompoen in de blender doet.
  8. Breng de soep op smaak met peper en zout en voeg de slagroom/kookroom toe. Schenk in de glaasjes en klaar is je amuse!

Serveer de soep in glaasjes met een plakje krokant gebakken ontbijtspek of een broodstengel. Je kan de soep tot 3 dagen van te voren maken. Voeg dan wel de room nog niet toe. Bewaar in de koelkast en verwarm de soep op de dag dat je ‘m nodig hebt. Voeg dan de room toe, proef en breng op smaak.

Smakelijk eten en een fijne kerst!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018