Rode curry pompoensoep

Rode curry pompoensoep

Na mijn Italiaanse proeverij in Oktober had ik nog super lekkere pompoenpuree over. Hier moest ik iets mee doen.. maar na dagen bezig te zijn geweest met koken, boodschappen en de nodige stress… moest het iets gemakkelijks zijn. Dus het werd een makkelijk pompoensoepje. En daarvoor gebruikte ik mijn basisrecept voor pompoensoep en voegde er wat rode curry pasta en kokosmelk aan toe. In de wintermaanden kun je soms wat extra warmte gebruiken, toch? En waar ik de curry pasta voor mijn Indonesische gele curry zelf maak.. gebruikte ik voor deze pompoensoep kant en klare rode curry van Koh Thai. Soms hoeft het allemaal niet moeilijk te zijn, gewoon een keer uit een potje. Want wat een smaakmaker breng je hiermee op tafel!

INGREDIËNTEN (GENOEG VOOR  4 KOMMEN POMPOENSOEP)

  • 1 fles pompoen
  • Olie om in te bakken
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 teentjes knoflook (geperst of fijn gesnipperd)
  • Een snuf nootmuskaat
  • Een flinke snuf krorianderzaad (gemalen)
  • 1 halve theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel 5 spices
  • Een flinke snuf chilipoeder/vlokken (je kan er ook een klein stukje van een vers pepertje bij doen)
  • 1 bouillon blokje + 1,5 liter water (ik gebruikte bospaddestoelen, maar kruiden of groente is ook lekker)
  • 1 flinke eetlepel rode curry pasta
  • Zout en peper
  • 4 eetlepels kokosmelk
  • Optioneel: vers pepertje

BEREIDING

Voor deze pompoensoep heb je twee opties, of je roostert de flespompoen eerst in de oven (zie foto) op 180 graden voor 30 minuten met ui, knoflook en en alle kruiden. En hier maak je eerst een puree van voordat je in een pan wat olie opwarmt, de currypasta toevoegt en een klein uitje. Als dit is aangefruit voeg je de pompoenpuree toe en de bouillon en maak je zo de pompoensoep. Kost iets meer voorbereiding. Maar de geroosterde smaak van de pompoen is heel lekker.
Wil je snel de pan met pompoensoep op het vuur hebben staan? Volg dan de volgende stappen:

  1. Was de fles pompoen en snij lelijke of verkleurde plekjes voorzichtig met een mesje van de pompoen.
  2. Snij de pompoen door de helft en haal met een lepel de zaden uit de pompoen. Is even een knoei karweitje, maar dat hoort er bij ;).
  3. Als de holtes zijn schoongemaakt (in het smalle stuk zitten geen zaden maar wel draden, haal deze er ook uit met een lepel) snijd je de pompoen in halve plakken en vervolgens in blokjes.
  4. Verwarm de olie in de pan en fruit de ui snippers samen met de rode curry pasta in een paar minuutjes. Voeg de knoflook toe en de pompoen blokjes (en optioneel nog een fijn gesneden rode peper). Laat kort aanbakken.
  5. Voeg alle kruiden toe aan de pan, meng door elkaar en voeg het water met het bouillon blokje er aan toe.
  6. Breng aan de kook en laat de pompoen in zo’n 30 tot 40 minuten, zonder deksel, gaar worden. Controleer af en toe dat de soep niet te veel indikt. Maar het mag wel een lekkere stevige soep worden.
  7. Als de pompoen (mét schil) gaar is haal je de pan van het vuur en maak je de soep glad door middel van een staafmixer. Heb je geen staafmixer maar wel een blender? Laat de soep dan afkoelen voordat je de pompoen in de blender doet.
  8. Breng de soep op smaak met peper en zout en voeg de kokosmelk toe.

Enjoy!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018