Spruitjes stamp met spek en mosterdjus

Spruitjes stamp met spek en mosterdjus

Nog zo’n lekker bijgerecht voor deze kerst. Een spruitjes stamppot met gekookte en in de oven geroosterde spruitjes. Afgemaakt met krokant gebakken gerookt ontbijtspek en een heerlijke mosterdjus. Wanneer je een mooi stuk vlees serveert kun je de spek eventueel weglaten. Maar hiermee maak je de lekkere mosterd jus en het geeft een lekker extra zoutje aan het gerecht. Op mijn instagram deel ik trouwens een ‘plating filmpje’ voor dit gerecht, mocht je het ook zo op willen maken.

Kerst of ‘gewoon’ in de winter

Dit gerecht doet het heel goed als bijgerecht tijdens jouw kerstdiner bij een mooi stuk vlees. Maar je kunt dit gerecht natuurlijk ook gewoon maken in de winter. Kies er dan eventueel voor om iets meer spek te bakken en meer spruitjes toe te voegen.

Wat heb je nodig

voor 4 personen

Voor de puree

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • +/- 500 gr spruitjes
  • +/- 100 ml warme melk
  • flinke klont roomboter
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Voor de mosterdjus

  • 250 gr gerookt ontbijtspek (1 stuk)
  • 2 sjalotjes
  • 1 teen knoflook
  • een flink klont roomboter
  • 150 ml warm water of runder bouillon
  • 2 el grove mosterd
  • 1 el dijon mosterd (scherp)
  • 150 ml kookroom
  • peper
  • zout
  • nootmuskaat

Voor de balsamico spruitjes

  • +/- 200 gram spruitjes
  • 2 eetlepels balsamico azijn
  • Peper en zout

 

Bereiding

  1. Begin met je mise en place. Schil de aardappels (halveer grote aardappelen) en maak alle spruitjes schoon door het voetje er af te snijden en eventuele ‘vieze’ blaadjes er af te halen. Snijd het gerookt ontbijtspek in plakken van ongeveer een halve cm dik. Snipper vervolgens de sjalotjes en pers het knoflookteentje.
  2. Breng alvast twee pannen met gezouten water aan de kook (voor de aardappels en de spruitjes) en verwarm de oven voor op 180 graden hete lucht.

Voor de mosterdjus

  1. Verhit een koekenpan en bak hierin de plakken gerookt ontbijtspek zonder olie of boter. Laat het spek mooi krokant bakken, neem hiervoor de tijd op niet al te hoog vuur. Voeg na een goeie 5 minuten de sjalotjes en het knoflook teentje, samen met een klont roomboter toe aan de spek. Laat alles fruiten en haal het gerookt ontbijtspek uit de pan wanneer ze mooi bruin en licht krokant zijn gebakken. Leg deze apart.
  2. Verhoog nu de temperatuur en blus de jus af met het warme water/ bouillon. Je wilt dat het wat gaat spetteren, dan is het warm genoeg om de jus in te laten koken. Laat het vocht nu voor 1/2 verdampen pf inkoken en voeg dan twee soorten mosterd en de slagroom/kookroom toe. Roer alles goed door, zet het vuur lager en laat het zachtjes inkoken en op smaak komen. Proef de jus en breng op smaak met peper, zout en wat nootmuskaat. Wees voorzicht met zout want door het spek en de eventuele bouillon kan de jus al zout zijn.

Voor de spruitjes stamppot

  1. Kook ondertussen alle spruitjes. Je hebt dan twee keuzes:
    1. Haal na een minuut of 3 ongeveer 200 gram spruitjes uit het water, deze gaan we verder garen in de oven en gebruiken als garnering op het bord. De rest laat je nog zo’n 5 á 6 minuten door koken tot ze helemaal gaar zijn voor de stamp.
    2. Haal na een minuut of 3 ongeveer 200 gram spruitjes uit het water, deze gaan we verder garen in de oven en gebruiken als garnering op het bord. De rest haal je er na in totaal 6 minuten uit.  Dit doe ik zelf, ik vind ze namelijk het lekkerste wanneer ze nog niet helemaal zacht gekookt zijn.
    Giet de spruitjes af en leg de 200 gram kort gekookte spruitjes + 4 losse langer gekookte spruitjes apart. Deze zijn voor de garnering en de balsamico spruitjes
  2. Kook de aardappels in zo’n 20 minuten gaar en giet ze vervolgens af. Zet de pan terug op het vuur en laat de aardappels kort droog koken. Voeg vervolgens 2/3 van de warme melk toe samen met het klontje boter en zo’n 500 gram van de gekookte spruitjes en stamp alles tot een gladde puree. Kijk nu of de puree al zacht genoeg is, is de puree nog erg stevig voeg dan de rest van de warme melk toe. Breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Voor de balsamico spruitjes

  • Halveer de 200 gram spruitjes en meng deze met de balsamico azijn. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel de gehalveerde spruitjes over een bakplaat met wat bakpapier en rooster de spruitjes in zo’n 15 tot 20 minuten in de voor verwarmde oven.
  • Voeg het afgekoelde ontbijtspek de laatste minuten toe om ook weer warm te laten worden.

Afmaken

  1. Maak met behulp van een staafmixer van de mosterdjus een gladde saus. Verdeel een flinke lepel mosterdjus over het bord. Bijvoorbeeld zoals op de foto.
  2. Gebruik een vormpje om de spruitjes stamp in te doen. Verdeel vervolgens wat plakken gebakken ontbijtspek samen met de in de oven geroosterde spruitjes en wat blaadjes van de losse spruitjes over het bord.
  3. Enjoy!

Ook zo’n spruitjes fan, maak dan eens deze gnocci met spruitjes.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.