Vegetarische Curry met Pompoen en Linzen
Ik gebruikte het basisrecept voor mijn gele curry en verving de kip voor pompoen en linzen! Ideaal voor een lekkere, vullende, vegetarische maaltijd. Het is niet echt een snelle maaltijd, maar je kan de zelfgemaakte curry pasta bijvoorbeeld vervangen voor kant en klare curry pasta. De pompoen kun je lekker in de oven laten roosteren terwijl de curry staat te pruttelen en voeg je als laatste toe.
Bonduelle linzen
De eerste keer dat ik deze curry maakte, gebruikte ik gedroogde linzen. Niet aan gedacht dat deze linzen meer dan een half uur moeten koken voordat ze echt gaar zijn. De curry laat je niet zo lang koken, waardoor ik een mega ingedikte, droge curry kreeg toen de linzen eindelijk gaar waren. Vanaf deze maand mag ik mijzelf ambassadeur voor Bonduelle noemen en in het eerste pakket zaten allerlei blikjes met bonen en peulvruchten. En dus ook een blikje linzen!
Ik dacht meteen.. die curry met linzen moet ik opnieuw maken! Diezelfde week maakte ik deze curry met de linzen uit blik van Bonduelle, en die kun je er heel gemakkelijk op het einde bij gooien. De linzen zijn binnen een paar minuutjes lekker op smaak, dus ideaal als extra bron van eiwitten en vezels in plaats van vlees.
INGREDIËNTEN (VOOR 2 PERSONEN):
VOOR DE GELE CURRY PASTA
- een stuk verse gember (3 cm)
- een stuk kurkuma/tumeric/kunjit
- 2 teentjes knoflook
- 1 sjalotje
- 0,5 of 1 klein pepertje
- 2 macademia nootjes
- 15 gram palm suiker (ik vond het bij de AH)
- 1 theelepel korianderzaad
- Zout en peper
- 150 ml water
VOOR DE CURRY met linzen
- 1 stuk citroengras
- 150 ml kokosmelk
- 450 gram pompoen blokjes
- 1 paprika
- 150 gram sperzieboontjes of kousenband
- 150 gram blad spinazie
- 1 blikje Bonduelle linzen (310 gram) Kook je voor meer mensen? Neem dan 2 blikjes.
- zout peper
- Olie om in te bakken
- Kruiden om de pompoen blokjes op smaak te brengen, zoals knoflook, kaneel, nootmuskaat, sesam olie, garam masala, kerrie poeder of Provençaalse kruiden.
- Rijst
BEREIDING:
- Verwarm als eerste de oven alvast op 220 graden en haal daarna de zaadjes uit het pepertje (of laat ze erin als je van spicy eten houdt). Maak de gember en kurkuma schoon. Om oranje handen te voorkomen gebruik ik meestal twee boterhamzakjes om de kurkuma te schillen. Iets moeilijker vast houden, maar zo krijg je tenminste geen gele vingers de komende drie dagen ;). Pel vervolgens ook de sjalot en knoflook, deze hoef je niet te snipperen maar een groot sjalotje snijd je even door de helft.
- Voeg alle ingrediënten voor de pasta toe aan de blender. En laat het een goeie 5 minuten blenden. Alle ingrediënten moeten echt een pasta zijn geworden, als er nog stukjes in zitten mix je de pasta nog iets langer.
Je zult zien dat de pasta door de kurkuma zijn oranje/ gele kleur krijgt. Wees niet bang als het nog heel oranje is, na het koken in de kokosmelk wordt het geel. - Leg de pompoenblokjes op een bakplaat of ovenschool en breng ze op smaak met bijvoorbeeld kerrie poeder of garam masala en zout en peper. Sprenkel er voldoende olie over heen en bak de pompoen blokjes in zo’n 30 minuten gaar.
- Snijd ondertussen de paprika en rode ui in kleine maar grove stukjes, en maak indien nodig ook de boontjes kleiner.
- Verwarm wat olie in de pan en voeg de paprika en uit er aan toe samen met de stengel citroengras. Bak de groentes in een paar minuten aan en voeg vervolgens de boontjes en spinazie toe.
- Als de groentes zijn geslonken voeg je de pasta toe en laat de curry lekker sudderen.Kook ondertussen (pandan) rijst volgens de verpakking.
- Voeg na een paar minuten de kokosmelk toe aan de curry samen met de linzen. Je kunt alles nu zo’n 15 tot 20 minuten laten stoven op laag vuur, wanneer je merkt dat de curry te droog wordt kun je nog wat kokosmelk of water toevoegen.
- Wanneer de pompoen blokjes gaar zijn voeg je ze toe aan de curry. Serveer de curry met wat rijst en optioneel kun je er nog wat verse peper, sambal of ketjap manis bij doen.
Smakelijk eten!