Hartige Courgette-tuinkruiden taart

Hartige Courgette-tuinkruiden taart

Begin September mocht ik op de bitterballen borrel komen van Ilona van Worstenbrood & Wijn. En naast het proeven van de heerlijke bitterballen, mochten we ook haar gave moestuin bewonderen. Ik word hier dus helemaal happy van, en ik heb me voorgenomen om in het voorjaar ook in onze tuin wat meer groentes te zaaien/planten. Na de borrel kreeg ik twee mooie gele courgettes mee uit de moestuin van Ilona + een zakje vers geknipt dragon. Ik vind dragon super lekker, deze anijssmaak kan bij heel veel gerechten een verdieping in de smaak geven. Los smaakt het heel sterk, maar in deze hartige taart geef het een subtiele extra smaak. Voor de rest van de tuinkruiden gebruikte ik de kruiden in mijn eigen tuin (peterselie en bieslook) en ik voegde ook nog wat extra basilicum bloesem toe. Maar dit is optioneel.

Hartige taart

Ik houd heeel erg van gerechten die in de oven kunnen. Mijn lasagne met zalm en kerrie is hier een van mijn favorieten. Maar kip uit de oven, moussaka, Sheperds Pie en hartige taarten.. daar wordt ik heel blij van! Zeker zo in de de herfst. Vorig jaar maakte ik een hartige taart met pompoen en feta. Die moet ik ook zeker binnenkort weer eens maken! De Tante Fanny degen vind ik altijd super handig, vooral omdat je dan niet staat te wachten tot je bladerdeeg ontdooid is! #nospon 😉

Tuinkruiden

Gebruik het liefste verse tuinkruiden. Maar ik kan me voorstellen dat je die in de herfst of winter niet altijd paraat hebt, knip dus nu alvast de kruiden die je over hebt in de tuin af. Knip het in kleine stukje en bewaar ze los in een bakje in de diepvries (tip van mijn lieve oma!). Zo heb je de hele winter nog verse kruiden bij de hand.

Ingrediënten

 • 1 rol vers quichedeeg Tante Fanny
 • 200 ml slagroom
 • 2 eiwitten
 • 1 heel ei
 • 3 kleine, of 2 grote (gele courgettes)
 • Flinke handvol fijngehakte, verse tuinkruiden:  peterselie, bieslook en dragon
 • 3 teentjes knoflook, in dunne plakjes
 • peper en zout
 • nootmuskaat
 • 50 gram blauwe kaas
 • 50 gram geraspte kaas

Een quichevorm of een taartvorm van 24 cm doorsnede

 

Bereiding

 1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius (hete lucht oven). Bekleed de taartvorm met bakpapier of vet de quichevorm in met boter.
 2. Rol het verse deeg uit en bekleed hiermee de quichevorm. Druk de randen goed aan.
  Zet de bodem in de koelkast tot je ‘m gaat vullen.
 3. Snijd de courgettes in zo dun mogelijke plakjes, ik gebruikte een rasp. Maar een mandoline zou helemaal top zijn!
 4. Bedek de bodem dakpansgewijs met de dunne plakjes courgette. Ik haalde er met twee courgettes, drie lagen uit.
 5. Bestrooi iedere laag met het tuinkruiden mengsel, een paar knoflookplakjes en na de tweede laag met de verkruimelde blauwe kaas en na de derde laag met de geraspte kaas.
 6. Kluts ondertussen in een kom de slagroom, de eitwitten en het eitje goed door elkaar. Breng op smaak met een flinke snuf peper, zout en de nootmuskaat.
 7. Giet het eimengsel over de courgettes en bak de quiche in 45 minuten af.
 8. Om te controleren of de hartige taart gaar is, prik je in het midden en duw je een klein beetje naar beneden. Is de vulling nog vloeibaar? Laat de taart dan nog iets langer staan.

Smakelijk eten!1 gedachte over “Hartige Courgette-tuinkruiden taart”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.