Witte Asperge salade met krieltjes
Witte asperges!! Ze zijn er weer!. Ieder jaar kan ik zó genieten van witte asperges. Ook dit jaar heb ik weer een hoop gekookt met asperges, maar ik heb nog niet alle recepten kunnen uitwerken, de rest zal dus volgend jaar pas online komen. Het asperge seizoen loopt in principe van eind april tot en met 24 juni. Maar de start is afhankelijk van de temperaturen in Nederland. Als voormalige Brabander ben ik opgegroeid met de bordjes langs de weg voor verse asperges. En vooral mijn oma kon super lekkere asperge soep maken. Tegenwoordig maakte ze de soep niet meer zelf, maar toen ik mijn gebonden soep maakte en langs bracht, werd deze helemaal goedgekeurd door mijn oma!
Witte Asperge recepten
Er zijn natuurlijk een oneindig veel lekkere asperge recepten. Zo kun je op de website van het Asperge Centrum genoeg inspiratie op doen. De klassiekers doen het natuurlijk altijd goed; soep, gekookt met ham en aardappeltjes of met zalm. Ik maakte zelf al best wat recepten met groene asperges. Zoals een pasta met groene asperges en champignons, burrata salade met groene asperge maar recepten met witte asperges.. die waren er nog niet. Dus toen ik deze frisse salade bedacht.. moest die natuurlijk uitgewerkt worden. Heerlijk als hoofdgerecht of als een aardappelsalade bij de bbq.
Ingrediënten
- 500 gram vastkokende krieltjes (in de schil)
- 500 gram witte asperges
- 2 eetlepels mayonaise
- 3 eetlepels yoghurt
- 6 augurkjes, gesnipperd
- 1 theelepel mosterd
- 2 theelepels azijn
- 100 tot 125 gram hamblokjes (afhankelijk van de verpakking)
- scheutje olie of boter
- Verse bieslook
- peper en zout
Bereiding
- Breng als eerste een pan met water aan de kook met een snuf zout en kook de krieltjes (met schil!) in 15 minuten gaar. Giet de krieltjes af en laat ze afkoelen.
- Snijd de onderste harde stukken van de asperges en schil de witte asperges. Breng weer een pan water met een snuf zout aan de kook, en kook de asperges in zo’n 6 tot 8 minuten gaar. Giet af en snijd de asperges in stukjes.
- Bak in de tussentijd de hamblokjes met wat olie of boter krokant.
- Meng in een kom de mayonaise, yoghurt, de gesnipperde augurkjes, de mosterd en azijn.
- Halveer de krieltjes (als ze klein zijn hoeft dat niet per se) en voeg die samen met de asperges en gebakken hamblokjes toe aan de kom. Meng alles voorzichtig maar goed door elkaar, zodat de dressing overal zit.
- Breng op smaak met wat verse bieslook en wat peper en zout.
Geniet! Liefs, Sas