Borrelhap: Ham-prei flammkuchen

Borrelhap: Ham-prei flammkuchen

Jullie weten ondertussen misschien wel dat ik én van borrelen én van flammkuchen hou. Er staan ondertussen al een hoop recepten met flammkuchen op The Baking Bucketlist en ik gebruik dan vaak het deeg van Tante Fanny. Ideaal om in de koelkast te hebben liggen voor een onverwachte borrel of voor bij een soep. Weer eens wat anders dan een tosti. Zo maakte ik al een caprese variant,  een Mexicaanse en mijn favoriete met brie, vijgen en rauwe ham. Ik bedenk meestal pas a la minute wat voor toppings er op zullen gaan. En dit keer werd het een ham-prei flammkuchen. Niet de mooiste foto, want ik had niet bedacht dat deze op de blog zou komen. Maar hij was weer zo lekker, dat ik ‘m toch hier ga delen.

Ham-Prei

Ham-prei is zo’n klassieke smaken combinatie die ik wel eens eet, in bijvoorbeeld een quiche of op een toastje. Maar buiten die standaard gerechten vergeet ik ‘m vaak. Op deze flammkuchen was de ham-prei combi weer een schot in de roos, dus deze ga ik vaker maken. Door de prei kort te stoven met een beetje crème fraîche krijg je heerlijk zachte, zoete prei en dit past heel goed samen met het zoute van de uitgebakken ham blokjes.

Ingrediënten

  • 1 rol flammkuchen deeg
  • 3 eetlepels crème fraîche
  • 2 kleine preien
  • 125 gram hamblokjes
  • 100 gram geraspte Grana Padano/ Parmezaanse kaas
  • zout, peper, nootmuskaat
  • olie of boter

Bereiding

  1. Zorg er voor dat het deeg op kamertemperatuur is, dit rolt een stuk makkelijker, en verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht oven).
  2. Was de prei en maak ‘m goed schoon door de onderkant en een deel van de bovenkant er af te snijden. Haal eventueel het buitenste blad er af als dat nodig is.  Snijd de schoongemaakte prei vervolgens in halve ringen. Als er veel zand tussen zit was je de prei ook even na het snijden.
  3. Verhit ondertussen wat olie of boter in een koekenpan en bak hierin de hamblokjes mooi bruin. Schep de hamblokjes eruit wanneer ze goed zijn en voeg vervolgens de prei toe aan dezelfde pan.
  4. Stoof de prei door deze eerst aan te bakken en vervolgens op laag vuur met een deksel op de pan in een paar minuten zacht te laten worden. Breng de prei ondertussen op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Voeg na een minuut of 5 een eetlepel crème fraîche toe om de prei extra smeuïg te maken. Na 10 minuten is de prei goed en kun je de hamblokjes toevoegen.
  5. Smeer de overige crème fraîche over het flammkuchen deeg en verdeel het ham-prei mengsel er over heen. Strooi de geraspte kaas er over en bak de flammkuchen in zo’n 15 minuten gaar.

Enjoy!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018