Cassoulet – Stoofpotje met witte bonnen

Cassoulet – Stoofpotje met witte bonnen

De Franse keuken is mij bij wijze van met de paplepel ingegoten. Met een moeder die uit Frankrijk komt zou je denken dat mijn moeder de meeste Franse recepten kookte.. niets is minder waar.. vooral mijn vader was altijd bezig met het uitproberen van Franse Klassiekers. Zo deelde ik hier al het recept voor Boeuf Bourguignon. En daar komt vandaag een nieuwe Franse Klassieker bij: cassoulet. Bij de meeste stoofpotjes moet je toch nog iets toevoegen zoals puree, aardappeltjes of brood. Bij dit heerlijke stoofpotje gebruik je de basis van een Boeuf Bourguignon, maar ligt de focus eigenlijk op de witte bonen in plaats van het gestoofde vlees.

Eigen variant

Maar hoe lekker het recept van mijn vader is, deze foodie kan het toch nooit laten er toch wat kleine dingetjes aan te veranderen. Omdat ik vorig jaar ambassadeur was van Bonduelle wilde ik variëren met de verschillende soorten witte bonen, en daar kwam dit recept uit. Je moet er even je tijd voor nemen, het lekkerste is het als je de pan een avond van te voren op zet. En de volgende dag nog een uur of twee kan door laten stoven. Dus neem er je tijd voor, en dan komt er een prachtig stoofpotje op tafel.
Tijdsduur: 3 1/2 uur

Ingrediënten voor 4 personen.

  • 800 gr bief of riblappen
  • 1 grote ui (200 gram)
  • 2 teentjes knoflook (14 gram)
  • 1 winterwortel (200 gram)
  • boter om in te bakken + scheutje olijfolie
  • 200 gr spekblokjes
  • 1/2 theelepel tijm
  • 2 grote glazen rode wijn
  • 1 bouillontablet
  • 1 blik witte cannellini bonen (uitlek gewicht 250 gram)
  • 2 kleine blikjes reuzebonen (uitleg gewicht 110 gram)
  • 1 pot witte bonnen van 400 gram
  • 1 blik gepelde tomaat
  • klein blikje tomatenpuree 70 gram
  • zout & peper
  • 2 eetlepels gehakte peterselie.

Voorbereiding

  1. vlees in blokjes snijden (2x2cm), ui en knoflook  fijnhakken, wortel fijnsnijden.
  2. Bouillonblokje verkruimelen en samen met wat wijn in een glas heet water klaarzetten. Je kunt hieraan ook alvast de tomatenpuree toevoegen.

Bereiding:

  1. verhit in een braadpan met stevige bodem de boter en een beetje olie.
  2. Laat de gerookte spekblokjes kort uitbakken en leg apart. Bak vervolgens het rundvlees, in porties, op hoogvuur snel bruin en leg apart.
  3. Zet het vuur lager en bak de ui, wortel en knoflook samen met de tijm kort aan. En voeg vervolgens het spek en vlees weer in de pan en bestrooi met zout en peper. Laat dit allemaal zo’n 15 – 20 minuten bakken.

  4. Blus het vlees af met de bouillon/wijn en tomatenpuree, en voeg blik gepelde tomaten (hele blik) toe.
  5. Zodra het mengsel begint te koken, laag zetten. 3 uur laten stoven. na 2 1/2 uur witte bonen toevoegen en goed omscheppen.
  6. Bestrooi met de peterselie en laat het stoofpotje nog een half uur stoven.

Tips van mijn papa:
Als je er een extra feestje van wilt maken: serveren met stokbrood. En kies voor een volle Franse wijn zoals een Languedoc of Côtes du Rousillon.

 

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018