Franse Boeuf Bourguignon

Franse Boeuf Bourguignon

3Bewaar dit recept voor in de herfst en de winter, het kost even wat tijd, maar je zet een heerlijke hartverwarmende maaltijd op tafel. De klassieke Boeuf Bourguignon! Je kan dit stoofpotje natuurlijk ook deze kerst serveren!

Franse Keuken

Een boeuf bourguignon is lastig te schrijven en een frans stoofpotje waar alleen maar lekkere dingen in zitten. Dit gerecht is een van de eerste gerechten die ik echt van mijn vader heb geleerd. Met een Franse moeder was dit een van de gerechten die wij in de winter vaak aten. Maar ik had altijd het idee dat het super moeilijk was om te maken. Mijn vader stond dan de hele zaterdag in de keuken, alles rook lekker en dan gingen we ‘s avonds gezellig met zijn allen aan tafel. En oke, het is niet het aller makkelijkste gerecht om te maken. Maar als je er bij blijft en er de tijd voor neemt zet je een heerlijke maaltijd op tafel!

Alvast smakelijk eten!

Ingrediënten:

voor 4 personen:

  • 800 gram riblappen
  • 250 gr gerookt ontbijtspek (een heel stuk)
  • 50 gr boter
  • zout en peper
  • 1 flinke winterwortel (250 gram)
  • 300 gram uien
  • 2 teentjes knoflook (15 gram)
  • 50 gram bloem
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 flinke kopjes bouillon (0,5l)
  • 2 kopjes rode wijn (0,4l)
  • 3 laurierblaadjes
  • 250 gram champignons
  • 2 eetlepels verse peterselie
  • 1 theelepel gedroogde tijm.

 

Bereiding Boeuf Bourguinon
Tijdsduur: +/- 3 uur

Voorbereiding

  1. Snijd het rundvlees aan flinke dobbelstenen van 2 cm en het spek ook in dobbelstenen van 1 cm.
    Schil de wortel en snijd/wortel in dunne plakjes, snijd ui en knoflook grof.
  2. Weeg de bloem af en maak een blikje tomatenpuree en de wijn open.
  3. Doe twee bouillonblokjes in een kom warm water (0,5 l) en leg alvast de laurier en tijm klaar.

Tip: Ik vind het zelf fijn om alles in kommetjes klaar te zetten. Na het bakken van de spekjes, champignons en blokjes rundvlees haal ik ze uit de pan en leg ze in een kommetje. Zo heb je steeds alles stand-by.

 

Bereiding

  1. Doe een beetje boter (eventueel met wat olie tegen aanbranden) in een pan met dikke bodem en bak hierin de spekjes.
    Uit de pan nemen en apart leggen. Bak vervolgens het rundvlees in meerdere porties op tamelijk hoog vuur bruin. Terwijl je dat doet strooi je er zout en peper over. Flink laten garen, het wordt later nog heel mooi zacht maar je wil nu zo veel mogelijk smaak krijgen. Neem het vlees uit de pan  (per portie) en leg het bij het spek apart.
  2. Verwarm nog wat extra boter in de pan en bak hierin de champignons goed aan. Haal deze ook uit de pan.
  3. Leg de gesneden wortel, ui en knoflook en de tijm in de braadboter en even laten aanbakken. Vlees (alle porties) en spekjes erbij doen. Even omscheppen en van het vuur nemen zodat de bloem niet aanbakt. Bloem door het geheel roeren. Vuur temperen en tomatenpuree erdoor roeren. Afblussen met als eerste de rode wijn. Zodra de alcohol wat verdampt is voeg je de bouillon toe.
  4. Nog wat peper naar smaak toevoegen de resterende tijm en de laurierblaadjes.
    Nogmaals goed doorroeren en leg dan de deksel schuin op de pan en laat het vlees op een laag pitje gaar stoven (ongeveer 2,5 tot 3 uur).
  5. Blijf regelmatig roeren en controleer of de bodem niet aanbrandt. Desgewenst de pan op een kleiner pitje zetten.
  6. Voeg op het einde de gebakken champignons toe en laat ze opwarmen in de boeuf bourguinon.
  7. Als smaakversterker voeg je nog wat verse peterselie toe.

Tip: Serveren met stokbrood, enkele gekookte aardappelen of een puree. Serveer er een pittige rode wijn bij. (Bourgogne)

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018