Peren-notentaart

Peren-notentaart

De herfst! Ik denk in de herfst echt meteen aan allemaal lekkere, warme, kruidige smaken. Pompoen, five spices, koekkruiden en natuurlijk appel- en peren taartjes. Van een lieve collega kreeg ik een tas met peren uit haar tuin (dankjewel lieve Jantine!) en daar moest ik wel een lekker taartje van maken! Vorig jaar maakte ik een herfsttaartje met peer, gember en spijs. Dit jaar maakte ik een perentaart met noten. Als ik 1 appeltaart mag noemen waar ik heel blij van wordt dan is dat de appel-notentaart van La Place. Ik maakte daarom deze variant met peren!

Ingrediënten Peren Taart

Voor het deeg:
  • 300 g bloem
  • 200 g koude en ongezouten roomboter, in kleine blokjes gesneden + extra boter om in te vetten
  • 100 g fijne kristalsuiker + 2 el extra voor de appelvulling
  • Snufje zout
  • 1 ei, losgeklopt
Voor de vulling
  • 5 middelgrote peren, gewassen en in kleine blokjes gesneden (ik heb de schil eraan gelaten om ze stevig te houden)
  • 1 flinke theelepel kaneel
  • 2 eetlepels custardpoeder
  • 2 eetlepels basterdsuiker
  • 150 gram verkruimelde bastogne koekjes
Bovenlaag
  • 2 el abrikozenjam
  • 200 g ongezouten notenmelange (samenstelling naar eigen keuze)
  • Hoge springvorm van ongeveer 23-24 cm

 

Bereiding

  1. Begin als eerste met het klaar zetten van alle ingrediënten. En verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Meng de bloem, koude boter, suiker, zout en het ei in een grote kom. Zorg voor koude handen (als het kan 😉 om de boter niet te warm te laten worden) en kneed het deeg tot een stevige, gladde bal.
  3. Gaat het deeg toch plakken? Voeg dan extra bloem toe of koel het deeg even af in de koelkast.
  4. Vet de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Rol het deeg uit tot een ronde lap, groter dan de vorm en bekleed de vorm met het deeg.
  5. Strooi de verkruimelde bastognekoekjes over de deegbodem.
  6. Meng ondertussen de peren blokjes met de suiker, kaneel en custardpoeder en verdeel over de springvorm. Druk goed aan en houd de vulling circa 1 cm onder de deegrand.
  7. Verwarm ondertussen de abrikozenjam in een steelpannetje, totdat hij vloeibaar is en bestrijk met  de jam de perenvulling. En vergeet ook de randen van het deeg niet mee in te smeren!
  8. Bak de taart circa 45 minuten in de oven, of totdat de peren zacht zijn en de randen beginnen te kleuren.
  9. Bak de gemende noten op halfhoog vuur met de scheut honing tot ze verkleurd zijn. Houd de noten goed in de gaten, ze kunnen snel verbranden.
  10. Verdeel de notenmix over de perentaart en bak de taart nog 10 minuutjes in de oven.

Laat de taart afkoelen en verwijder de springvorm. Nog lekkerder met een bolletje kaneelijs!

Eet smakelijk!

PS: tijdens het bakken ben ik helemaal vergeten foto’s te maken! Ik ga ‘m binnenkort opnieuw maken, en dan zal ik wél foto’s maken.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


The Baking Bucketlist - 2018