Vega Mac and Cheese ovenschotel

Vega Mac and Cheese ovenschotel

De afgelopen jaren heb ik steeds meegedaan met de Nationale Week zonder Vlees. En heb ik er zelfs een jaar een Meatless March challenge van gemaakt voor mezelf. Ik schreef hier ook een blog over samen met Your Mealplanners waarin zij twee vega weekmenu’s deelden. En een blog met vega inspiratie voor de lunch en avondeten. Vandaag start de Week zonder Vlees weer en daarom deel ik vandaag een lekkere vega Mac en Cheese met een pastinaak saus en erwtjes.

Flexitariër?

Dit jaar gaat het voor mij iets anders.. mijn voornemen voor 2021 was namelijk om doordeweeks geen vlees meer te eten! En dat gaat verrassend goed. In principe dus alleen in het weekend, maar soms komt het net niet uit doordat we bijvoorbeeld bij onze ouders hebben gegeten of we een maaltijd uit de vriezer hadden gehaald. Maar dat compenseren we dan weer in het weekend. Wel hebben we er bewust voor gekozen om ook 1x per week vis te eten. Maar voor vis en vlees proberen we nu, wat we al deden door bijvoorbeeld groenten, kaas en eieren lokaal te kopen, goed na te denken over wat we eten. Qua vis bijvoorbeeld Noorzeevis of via de viskalender en voor vlees halen we het zo veel mogelijk lokaal o.a. via Landwinkel de Hooijerij (regio Utrecht) waar ze hun eigen rundvlees verkopen.

Moet iedereen minder vlees eten?

Ik denk dat iedereen zo veel mogelijk zijn eigen keuzes hierin moet maken. Voor mij voelt het goed om op onze vleesconsumptie te letten, vooral omdat het vaak een soort vanzelfsprekendheid was geworden. Iedere dag makkelijk vleeswaren op brood, kip of spekjes bij het avondeten. Lekker maar niet altijd nodig. Wij doen het voor een grootdeel voor het milieu maar ook voor onze gezondheid en voor dierenwelzijn. Maak hierin vooral je eigen keuzes, maar weet dat alle kleine beetjes helpen!

Verstegen Vega Spice Blend

Voor dit recept gebruikte ik de Verstegen Vega Spice Blend voor Mac & Cheese met miso. Ik kreeg deze thuis gestuurd om te proberen en ik was benieuwd of de miso een goede smaakvervanger is voor bijvoorbeeld spekjes. Miso is net als parmezaanse kaas een lekkere umami smaak.. dus in deze mac and cheese wist ik dat ik beide wilde combineren. Voor extra verzadiging en verstopte groentes, maakte ik een pastinaak puree voor door de kaassaus. Zo kun je de kids ook makkelijk foppen om extra groentes te eten ;).
Voor een extra hartige smaak topte ik de mac an cheese af met een laag paneermeel gemend met parmezaanse kaas, zout en de spice blend.

Ingrediënten (4p)

  • 400 gram maccheroni (bijvoorbeeld deze van Barilla)
  • +/- 500 gram pastinaak
  • 300 gram bevroren erwten
  • scheutje room
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 25 gram boter (roomboter of plantaardig)
  • 25 gram tarwebloem
  • 150 tot 200 ml (plantaardige) melk
  • 150 gram geraspte gruyère of andere pittige kaas
  • 80 gram geraspte Parmigiano
  • 3 eetlepels paneermeel
  • 1 eetlepel Verstegen Vega Mac and Cheese spice blend
  • zout en peper
  • 1 theelepel Provençaalse kruiden
  • olie

Bereiding

Voorbereiding

  1. We beginnen met een goede voorbereiding. Schil de pastinaak en snijd deze in kleine stukjes, snipper de rode ui, pers de teentjes knoflook, rasp indien nodig de Parmezaanse kaas en verwarm alvast de oven voor op 180 graden (boven en onder warmte).
    Meng ook in een kommetje de paneermeel, 40 gram parmigiano en een halve eetlepel van de spice blend.
  2. Verwarm als eerste wat olie in een pan en fruit hierin de rode ui en de teentjes knoflook. Schep de ui en knoflook uit de pan en leg apart.

De mac and cheese

Schenk nu water in dezelfde pan en breng aan de kook met een flinke snuf zout. Wanneer het water kookt, kook je als eerste de stukjes pastinaak in zo’n 10 minuten gaar. Schep de stukjes pastinaak uit de pan en maak je hier samen met een scheutje room een puree van in een blender of met een staafmixer.

Breng dezelfde pan water weer aan de kook en kook hierin de maccheroni ongeveer 4 minuten (helft van de gewone kooktijd). Doordat de mac and cheese nog de oven in gaat zal de pasta nog verder doorgaren. Giet de pasta af en voeg deze toe aan het ui/knoflook mengsel.

Smelt nu de boter in een steelpan en voeg de bloem in een keer toe wanneer de boter is gesmolten om een roux te maken. Roer nu met een gard alles goed door elkaar en laat de roux een minuut of 2 garen.

Schenk nu in delen de melk erbij en roer steeds met de garde goed door tot alle melk is opgenomen. Wanneer alle melk is opgenomen voeg je de geraspte gruyère er aan toe en de helft van de parmigiano, zet het vuur laag en roer door tot alle kaas is gesmolten.

We gaan nu de kaassaus oppimpen met de pastinaak puree. Voeg de pastinaak toe, proef en breng de kaassaus op smaak met zout, peper, Provençaalse kruiden en een halve eetlepel van de spice blend.

Meng nu de kaassaus met de pasta en ui/knoflook samen met de bevroren erwtjes in een ovenschaal. Strooi het gekruide paneermeel over de mac and cheese en bak de ovenschotel in zo’n 15 tot 20 minuten af in de oven.

Enjoy!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.