Walnoot-karamel Croissants

Walnoot-karamel Croissants

Tijdens onze reis door Japan hebben we onwijs genoten van het eten daar! Ramen, gyoza, sushi en noodles. Maar om iedere dag te starten met rijst en miso soep.. daar hadden we niet altijd zin in! hahaha In Nikko, kwamen we een bakkerij tegen waar ze hele lekkere broodjes hadden met walnoten en karamel. Die wilde ik thuis namaken, en dat werden deze walnoot-karamel croissants.

Croissant deeg

Ik gebruikte voor dit recept een blikje met croissant deeg. Zo’n blikje kun je best lang in de koelkast bewaren, dus ideaal voor als je spontaan een lekker ontbijtje wilt klaar maken of als er op zondag onverwachts bezoek komt.

Van de karamel maakte ik een ruime portie. En geloof me.. die gaat echt wel op! Toetjes en ontbijtjes pimp je er snel mee op. Een bolletje ijs met gezouten karamel? Je havermout met een lepeltje karamel erbij? Gebakken ananas met ijs en gezouten karamel? Of bij brownie beslag, waar je voor het bakken bolletjes van de gekoelde karamel in duwt… oeeh zo lekker van die gesmolten karamel in je brownie! Dus maak zeker ook wat meer, en bewaar het in de koelkast in een weckpot of schoon potje.

 

Ingrediƫnten

  • 1 rol croissantdeeg (blikje)
  • 100 gram gepelde walnoten
  • 2 theelepels kaneel
  • 250 gram boter
  • 300 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 250 ml slagroom
  • Optioneel: 2 tl vanille extract

 

Bereiding

  1. Begin met de karamel. Smelt de boter in een pan met dikke bodem en voeg de suiker toe wanneer de boter volledig is gesmolten.
  2. Roer door het boter-suiker mengsel op half hoog vuur tot de suiker volledig is opgelost.
  3. Wanneer de suiker helemaal is opgenomen voeg je de slagroom toe en blijf je roeren tot het een gladde massa is.
  4. Breng de saus aan de kook en laat de saus, zodra er duidelijke bubbels te zien zijn, zo’n 8 tot 10 minuten op laag vuur doorkoken. Voeg als laatste optioneel wat vanille extract toe.
  5. De karamel wordt nog dikker na het afkoelen, dus het is niet erg als de saus nog wat dunner is dan dat je ‘m liever zou willen.
  6. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden. Neem wat karamel saus apart en meng hier de walnoten doorheen.
  7. Rol het blikje croissant deeg open. Je zult zien dat het deeg in driehoeken is verdeeld. Plak twee driehoeken aan elkaar door de naden dicht te knijpen/duwen en halveer deze rechthoeken (zie de foto hieronder).
  8. Bestrooi de vellen deeg met kaneel, en schep er dan wat van de walnoten-karamel saus over.
  9. Rol het croissantdeeg op, en snijd ze door zodat je twee rondjes hebt. Ik gebruikte een muffinvorm en cupcake papiertjes om ze in te bakken, zodat ze hun vorm mooi bewaren.
  10. Bak de croissants af in zo’n 12 tot 15 minuten mooi bruin (afhankelijk van je oven). Maak ze af met nog een ‘drizzle’ van de saus.

 

Geniet van je lekkere ontbijtje en laat je het weten als je ze hebt gemaakt?

Liefs, Sas

 

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018