Witlofsalade met peer en blauwe kaas

Witlofsalade met peer en blauwe kaas

Nu de peren weer ‘vers’ te koop zijn (in september en oktober worden ze geplukt, de rest van het jaar komen Hollandse peren uit speciale koelingen) eet ik ze weer regelmatig. Ook deze herfsttaart met peer en gember ga ik zeker weer maken. In deze salade komen het zoete van de peer, het zoute van de blauwe kaas en het bittere van de witlof heel mooi samen. Voeg daar een frisse vinaigrette met sinaasappel aan toe en je hebt een witlofsalade met een wow effect, met minimale moeite!

 Sinaasappel Vinaigrette

Voor de vinaigrette gebruiken we de Franse basis voor een mosterd vinaigrette. De basis is dan altijd olijfolie, azijn, mosterd, zout en peper. Ik voeg dan meestal nog een gesnipperd sjalotje toe. Bij deze vinaigrette voegen we ook nog het sap van een halve sinaasappel toe.

  • 1 theelepel Dijon-mosterd
  • 3 eetlepels azijn
  • 5 eetlepels olijfolie
  • sap van een halve sinaasappel
  • 1 gesnipperd sjalotje
  • Zout en versgemalen peper

Je maakt de vianigrette door alle ingrediënten goed door elkaar te mengen. That’s it!. Je zult waarschijnlijk niet alles gebruiken. Je kunt de vinaigrette zeker een week in een afgesloten potje in de koelkast bewaren. Wel even schudden voordat je ‘m weer gebruikt.

Ingrediënten witlofsalade

Voor 4 personen

  • 4 stronkjes witlof
  • 100 gram eikenblad slamelange
  • 2 eetlepels van de sinaasappel vinaigrette
  • 75 gram blauwe kaas (of vervang voor geitenkaas als blauwe kaas te sterk voor je is)
  • 3 peren
  • 2 handjes grof gehakte walnoten

Bereiding

  1. Maak als eerste de vinaigrette zoals hierboven uitgelegd.
  2. Snij van de witlof de onderkantjes, halveer en snij de wat bittere nerf aan de binnenkant eruit. Vervolgens snij je de witlof in reepjes.
  3. Was de peren, snij in kwarten en haal het klokhuis eruit. Snij de peren in blokjes.
  4. Maak de witlofsalade nu op door de slamelange te verdelen over de bodem van een groot bord of slaschaal. Hierna kunnen de witlofreepjes en peerblokjes erbij. Verkruimel de blauwe kaas over de witlofsalade en strooi de walnootstukjes erover.
  5. Als laatste breng je de salde op smaak met de vinaigrette, ik serveer de vinaigrette meestal apart. Op die manier kan iedereen zijn witlofsalade zelf op smaak brengen. En kun je wat over is van de salade beter bewaren. Wanneer je de vinaigrette meteen toevoegt heb je een dag later een veel slappere salade.

Nou.. deze salade heb je echt in no-time op tafel staan toch?? Smakelijk eten!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018