Zoete aardappel ovenschotel met chorizo, spinazie en geitenkaas

Zoete aardappel ovenschotel met chorizo, spinazie en geitenkaas

Ja ja, de tijd van lekker comfortfood is weer aangebroken. In de herfst eet ik heel graag ovenschotels en deze met zoete aardappel, chorizo, spinazie en geitenkaas is dan echt een topper. De uitgebakken chorizo geeft deze ovenschotel meteen onwijs veel smaak en is een heerlijke combi met het zoete van de aardappel. Daarnaast vind ik het in de herfst en de winter ook wel eens lekker om een ovenschotel te maken met zoete aardappel in plaats van gewone aardappel, dus deze komt hier regelmatig op tafel.

Ingrediënten voor 2-3 personen

  • 4 zoete aardappels
  • 400 gram verse bladspinazie
  • 150 gram chorizo worst (geen plakjes, maar zo’n droge worst)
  • 1 rode ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 100 gram zachte geitenkaas
  • 100 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld oude kaas of Grana Padano)
  • 2 stengels blad peterselie, gesnipperd
  • komijnpoeder
  • zout en peper
  • optioneel: olie

Bereiding

  1. Breng alvast een pan met water en een flink snuf zout aan de kook en verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht).
  2. Schil vervolgens de zoete aardappels, snijd deze in plakjes en kook de zoete aardappel in zo’n 10 tot 15 minuten beetgaar en giet ze dan af.
    Doordat de zoete aardappel in plakjes is gesneden zijn ze snel gaar en je wilt ze nog wel een beetje stevig hebben voordat ze de oven ingaan.
  3. Snijd de chorizo worst in kleine blokjes en bak deze in een koekenpan zónder olie een beetje krokant. Haal de chorizo stukjes eruit als ze zijn gebakken.
  4. Snipper de ui en pers de teentjes knoflook en fruit de ui in het vet van de gebakken chorizo. Hierdoor heb je geen extra olie (of een extra pan) nodig en geeft het alle smaak door aan de spinazie. Voeg hier vervolgens de bladspinazie in delen aan toe en laat deze slinken.
  5. Breng de spinazie op smaak met de knoflook, blad peterselie (paar blaadjes apart houden voor de garnering), komijn, zout en peper.
  6. Wanneer de spinazie helemaal is geslonken voeg je de zachte geitenkaas er aan toe en meng het goed door de spinazie. Voeg als laatste de chorizo stukjes weer toe aan de spinazie.
  7. Pak nu een ovenschaal en smeer de bodem in met een klein beetje olie. Dit voorkomt dat de zoete aardappel onderin blijft plakken. Verdeel nu de helft van de plakjes zoete aardappel over de bodem van de ovenschaal.
    Side note: dit is wel een beetje afhankelijk van het formaat van jouw ovenschaal. Ik maak maar twee lagen met zoete aardappel. Heb je een kleinere maar hogere ovenschaal, kies dan voor meer lagen.
  8. Verdeel het spinazie, chorizo, geitenkaas mengsel over de zoete aardappel en dek af met de andere helft van de zoete aardappel plakjes.
  9. Strooi er de geraspte kaas over en bak nog zo’n 20 minuten in de oven tot de kaas lekker is gesmolten.
  10. Enjoy!

Zin in andere recepten met chorizo of zoete aardappel? Kies dan bijvoorbeeld deze chorizo ovenschotel met gnocchi, of gnocchi met pompoensaus, appel en chorizo. Of maak deze lekkere zoete aardappel mosterdsoep.

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018