Mijn to-do list voor in de keuken!

Zelfgemaakt: oude kaas salade

Zelfgemaakt: oude kaas salade

Ik heb het al vaker gezegd.. als ik ergens niet zonder kan dan is het brood! En waar je me dan al helemaal blij mee kan maken zijn het broodjes met een brood/toast salade. Ondertussen is er bijvoorbeeld al een zelfgemaakte krabsalade voorbij gekomen en een tonijnsalade. En omdat het nu de Nationale week zonder vlees is (05-03-2018- 11-03-2018) wilde ik deze week ook een lekkere broodsalade maken zonder vlees. ’s Avonds vlees laten staan voor een week vind ik niet zo’n probleem, sinds 1 januari probeer ik iedere week minimaal 1 avond geen vlees of vis te eten dus ik heb nu zo ondertussen al wel wat recepten paraat om een week zonder vlees te kunnen halen. Maar ik eet toch vrij regelmatig een boterhammetje met iets van vleeswaren erop.. En natuurlijk zijn er genoeg vegetarische opties zoals hummus, groentespreads, smeerkaas, plakken kaas en zoet beleg. Maar om er toch een feestje van te maken op je boterham.. kun je nu ook deze oude kaas salade maken. Natuurlijk ook heel erg lekker op een toastje op een feestje of borrel 😉

Zelfgemaakte mayonaise

ik gebruikte voor dit recept zelfgemaakte mayonaise. Iets wat bij mijn ouders vroeger al heel gewoon was. Daar maakte mijn moeder als er weer eens in het weekend een kip met aardappeltjes uit de oven kwam zelf (franse) mayonaise! Zo lekker bij aardappeltjes en kip uit de oven! Maar mijn moeder stond dan hard te werken in de keuken; mega hard kloppen, olie er voorzichtig bij doen met de angst dat de mayonaise zou schiften. En hoewel ik moet toegeven dat de mayonaise van mijn mama toch wel echt het lekkerste is (zo luchtig!) is mijn manier een stuk makkelijker.. Het enige wat je nodig hebt is een staafmixer.. jup.. een staafmixer! Ik leerde dit trucje tijdens de kookcursus bij de Librije in Zwolle (wat een geweldig cadeau was dat!) voor een soort chili mayonaise. En ik ben dit gaan toepassen op mijn moeders recept voor mayonaise. En tada.. het werkt! Je gebruikt wel minder olie dan wanneer je de mayo met de hand klopt, dus iets lichter, maar hij is wel een stuk steviger dan de met de hand geklopte variant. Geen probleem voor deze oude kaas salade.. maar wel goed om te weten!

Wat heb je nodig:

  • Eigeel van 2 eieren (van heule verse eitjes!)
  • 1 flinke eetlepel Dijon mosterd
  • 1 flinke scheut azijn
  • +/- 200 ml zonnebloemolie
  • zout en peper voor de smaak
  1. Meng in een hoge, smalle kom (ik gebruik een maatbeker), hoe smaller de kom hoe makkelijker het is om de mayonaise te maken, de twee eigelen met de mosterd en azijn. Deze klop ik toch even met een garde, maar je zou hem hier al kunnen mixen met de staafmixer. Ik weet niet waarom ik dit in het begin met een garde doe.. maar het werkt tot nu toe altijd.. so don’t change a winning team!
  2. Zet de staafmixer in de kom en voeg een klein scheutje olie toe. Zet de staafmixer aan en mix steeds net zo lang tot alle olie is opgenomen door het ei mengsel. Blijf mixen en giet er zo steeds iedere keer een scheutje van de olie bij tot je langzaamaan de consistentie gaat zien veranderen. Het gele eimengsel wordt nu steeds witter tot een stevige mayonaise. Het ligt soms ook an de grote van de eieren dat je niet de volledige 200 ml olie gebruikt. Als je het idee hebt dat de mayonaise stevig genoeg is kun je stoppen (gebruik wel minimaal 150 ml).
  3. Breng de mayonaise als laatste nog op smaak met wat peper en zout.

Met dit basis recept kun je natuurlijk onwijs veel variaties maken. Voeg er wat minder azijn aan toe maar met wat extra citroensap, voeg er wat wasabipasta aan toe of gebruik een olie met een smaakje.

In dit geval gebruiken we de mayonaise ‘naturel’ omdat er in de oude kaas salade nog wat grove mosterd bij gaat.

Oke, nu we de zelfgemaakte mayonaise klaar hebben kunnen we aan de slag met de oude kaas salade (die je natuurlijk ook gewoon kan maken met gekochte mayo!)

Ingrediënten

  • 100 gram oude kaas in hele klein blokjes of reepjes gesneden
  • 1 grote eetlepel zelfgemaakte mayonaise
  • 2 eetlepels Griekse yoghurt of crème fraîche
  • 2 theelepels grove mosterd
  • Optioneel: augurkjes en rucola

What to do:

  1. Makkelijker dan dit gaat een uitleg niet worden: snijd het stuk oude kaas (of plakken oude kaas) in kleine plakjes en vervolgens in kleine blokjes.
  2. Meng de kleine stukjes kaas vervolgens in een kom samen met de mayonaise, Griekse yoghurt en grove mosterd. Voor op een toastje vond ik het wel lekker als de saus niet te dun was. Maar als je er iets meer mayonaise bij wilt doen kan dat natuurlijk altijd!
  3. Serveer met wat in kleine stukjes gesneden augurk. Als je het op een broodje gaat eten dan is het lekker met wat rucola eronder!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *