Zuurgoed

Zuurgoed

Een tijdje geleden had ik een super leuk foodie-event: een Surinaamse Bami workshop. Georganiseerd door Francine van Heerlijke Happen en gegeven door Jennifer van Surinaams Koken met Jen mochten we aan de slag in een van de demo keukens van de Keuken Kampioen. En zoals de naam van de workshop het al zegt.. gingen we aan de slag met Surinaamse Bami. Maar de moeder van Jennifer was er om met ons ook zuurgoed te maken. Súper lekker en heel makkelijk!

Wel of niet verwarmen?

De moeder van Jennifer verwarmde het azijn/suiker mengsel niet van te voren. Dus als je geen tijd hebt, kun je de komkommer ook snijden en in een kommetje doen met de rest van de ingrediënten en zo zuur laten worden.
Als je het zuurgoed langer wilt bewaren zou ik het azijn mengsel wel langer verwarmen.

Ingrediënten

  • 1 komkommer
  • 100 ml azijn
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 laurier blaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 1 rood pepertje, in ringen of 4 pimentkorrels
  • 1 sjalot of rode ui, in halve ringen gesneden
  • zout en peper

Bereiding

  1. Was en snijd vervolgens de komkommer in de lengte door. Verwijder de zaadlijsten met een lepel en snijd de komkommer in partjes. (Als je ze niet gaat verwarmen, kun je de zaadlijsten laten zitten).
  2. Breng in een steelpan de azijn samen met de suiker, laurier en kruidnagel aan de kook. Haal de pan na zo’n 10 minuten van het vuur en voeg de komkommer partjes, de rode ui en het rode pepertje toe.
  3. Breng het mengsel op smaak met peper en zout, laat het afkoelen en giet het in een glazen (gesteriliseerd, door te koken) weckpot als je het langer wilt bewaren. Of in een luchtdicht bakje als je het meteen gaat gebruiken.
  4. Zorg ervoor dat het zuur minimaal 1 tot 1,5 uur in de koelkast heeft gestaan voordat je het gaat serveren.

Super lekker bij een nasi goreng of in een bao broodje met babi ketjap. Of natuurlijk de Surinaamse Bami van Jen!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018