Nasi Goreng met Tempeh en Pindasaus

Nasi Goreng met Tempeh en Pindasaus

Dit is zo’n recept die je zo makkelijk kan maken als je wilt. In plaats van de zelfgemaakte pindasaus kun je kant en klare gebruiken, net als voorgesneden groentes en in plaats van de tempeh kun je ook gewoon gebakken kip gebruiken.

Maar je kan er zelfs een restje gekookte rijst mee op maken. Dit gerecht at ik voor de eerste keer in Indonesiƫ en ik heb er daarna thuis vaak nagemaakt!

Meatless Monday

Voor mij is het een top gerecht als ik een keer geen vlees op tafel wil zetten maar wel een goed gevulde maaltijd wil serveren. Het enige wat meer voorbereiding kost is dat je voor nasi goreng (gebakken rijst) de rijst al wat eerder moet koken. Te natte rijst bakt niet lekker in een nasi goreng. Dus laat de rijst even goed nastomen met een deksel erop en vervolgens afkoelen.

 

Wat heb je nodig?

Voor vier personen

Voor de Nasi Goreng:

  • 2 knoflook teentjes
  • 2 sjalotjes
  • 1 pepertje (naar keuze meer of minder, met of zonder zaden)
  • 1 winterpeen
  • 200 gram Chinese kool
  • 200 gram gebroken sperziebonen
  • 2 theelepels ketjap manis
  • peper en zout
  • Optioneel: 1 eetlepel oestersaus
  • wokolie
  • voor 4 personen rijst, gekookt en afgekoeld (ongeveer 60 gram per persoon)

Voor de Pindasaus:

  • 6 eetlepels ongezouten pinda’s, vermalen in een blender, vijzel of 4 eetlepels pindakaas
  • 3 eetlepels ketjap
  • 1 sjalot
  • 1 eetlepel sambal
  • 50 ml kokosmelk (als je niet van kokosmelk houdt, gebruik dan wat gewone melk)
  • beetje olie om in te bakken

Voor de gebakken Tempeh:

  • wokolie
  • 1 blok tempeh. Eerst gehalveerd en dan in dunne plakjes gesneden

Bereiding

  1. Breng als eerste een pan met water aan de kook en bereid de rijst volgens de verpakking.
  2. Verwarm ondertussen de olie in de pan en bak als eerste de tempeh in porties krokant. Laat de tempeh vervolgens uitlekken op een bord met keukenpapier.
  3. Als de rijst gaar is, giet je de rijst af en laat je de rijst in de pan na garen met de deksel eraf.
  4. Voor de pindasaus: verwarm een heel klein beetje olie in een pan en fruit het sjalotje aan en voeg daarna de sambal toe en laat die even mee bakken.
  5. Blus af met de ketjap en voeg na ongeveer een minuut de pindakaas of pindapasta uit de blender toe. Laat alles door de saus smelten en breng de pindasaus aan de kook.
  6. Wanneer de saus aan de kook is gebracht, zet je het vuur lager en kun je de kokosmelk toevoegen.
    Nasi:
  7. Voor de nasi snijd je alle groentes in blokjes/reepjes. Verwarm wat olie en bak de sjalotjes, knoflook, wortel en het pepertje. Als de wortel een beetje gaar is kun je de Chinese kool en sperziebonen toevoegen. Breng op smaak met peper en zout.
  8. Voeg de afgekoelde rijst toe aan de groentes en bak de rijst een minuut of 5. Breng op smaak met de ketjap (en optioneel de oestersaus).
  9. Serveer met de tempeh en de pindasaus. Enjoy!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018