Griekse salade torentje met opgeklopte feta
Ben je op zoek naar een vegetarische voorgerecht voor het kerstdiner of een andere gelegenheid dat is dit Griekse salade torentje echt een topper. Makkelijk te maken, fris maar door de opgeklopte feta toch net even wat anders. In dit torentje zitten alle traditionele smaken van een Griekse salade: tomaat, komkommer, olijven, rode ui en natuurlijk feta. Kies voor een goede feta en liever niet voor de witte kaas. Daar zit toch een stuk minder smaak aan.
Opmaak
Voor dit gerecht gebruik ik een rvs kookring, heel makkelijk om zo op ieder bordje zo’n torentje te maken. Het torentje bestaat opeenvolgend uit: rucola, in balsamico azijn gemarineerde tomaat, schijfjes komkommer, opgeklopte feta (met mascarpone, knoflook en citroen), olijven tapenade en ingelegde rode ui. Als garnering gebruikte ik nog wat losse olijven en blaadjes basilicum. Daarnaast serveerde ik er een toastje van bladerdeeg bij. Maar je kunt natuurlijk ook wat platbrood bakken of wat stokbrood erbij serveren. Heel simpel dus, want een traditionele Griekse salade bestaat ook uit weinig ingrediĆ«nten. Kijk ook eens op de website van Koken met Elefteria voor traditionele Griekse gerechten. Het torentje zit echt al bomvol smaak, maar wil je ‘m uitbreiden, rooster dan nog wat extra pijnboompitjes of walnoten.
Ingrediƫnten
voor 4 personen
- rucola
- 4 tomaten
- flinke eetlepel olijfolie
- flinke eetlepel balsamico azijn
- een halve komkommer
- 200 gram feta
- 2 eetlepels mascarpone
- 1 el citroensap
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels olijven tapenade
- 1 rode ui
- 70 ml natuurazijn (of bijvoorbeeld appel azijn of witte wijn azijn)
- 70 ml warm water
- 1 el suiker
- zout en peper
- extra olijven als garnering
- wat basilicum blaadjes als garnering
Bereiding
- We beginnen met inleggen van de rode ui en het marineren van de tomaat.
- Snijd de tomaat in blokjes en zorg ervoor dat je het vruchtvlees eruit haalt en weggooit. Doe alle blokjes in een kom en besprenkel de tomaat met de olijfolie en balsamicoazijn. Strooi er nog wat zout en peper over en zet weg.
- Halveer de rode ui en snijd iedere helft in halve ringen.
- Verhit in een pannetje het water met de azijn, suiker en het zout maar breng het niet aan de kook. Leg de rode uien in een afsluitbaar kommetje of een weckpot en giet de warme azijn over de rode uien. Laat de ui het liefste minimaal een uur intrekken voordat je de borden gaat opmaken.
- Pers het knoflookteentje en voeg dit samen met de feta, mascarpone, citroensap en grof gemalen peper toe aan een kom. Klop alles zo’n 5 minuten door met een handmixer tot alles goed gemengd en luchtig is. Zet weg in de koelkast tot gebruik, maar zorg wel dat het op kamertemperatuur is voordat je het gaat serveren.
- Was en snijd de komkommer in dunne plakjes.
- Om de borden op te maken verdeel je wat rucola over het midden van het bord. Zet hier de rvs eetring op en verdeel een vierde van de gemarineerde tomaatjes over de bodem, probeer zo min mogelijk vocht mee te scheppen.
- Leg hierop, dakpansgewijs in een rondje de komkommer schijfjes. Hierboven op gaat een vierde van de opgeklopte feta en daarna een halve eetlepel olijventapenade.
- Maak het torentje af met wat ingelegde rode ui en garneer met wat losse olijven en basilicum blaadjes.
- Haal de rvs ring eraf en herhaal de stappen voor de andere bordjes.
Benieuwd naar nog meer inspiratie voor het kerstdiner? Wat denk je van dit gerecht van coquilles met pastinaak of deze zalm bonbons met garnalen cocktail?