Gnocchi met pompoensaus, chorizo en appel
Ik hoor je misschien denken.. appel bij gnocchi?? En ik moet toegeven ik was zelf ook aan het twijfelen.. maar man wat een mega lekkere smaak combinatie. Voor de #swiepswoepswap van Mandy van de blog Mandy and More. was ik deze maand gekoppeld aan de blog van Arieta van Cookingdom. Altijd leuk om rond te neuzen op een andere blog en te bedenken wat voor ‘swoep’ je aan iemand anders recept kunt geven. Toen ik haar recept zag voor pompoensoep met chorizo en gebakken appel als topping wist ik dat ik hier iets mee wilde! Ik maakte er een gnocchi gerecht van met een pompoensaus, afgetopt met gebakken chorizo en stukjes appel. Echt een topper!
Ingrediënten voor 2 personen
- 1 bakje gnocchi van De Cecco 500 gram
- 1 kleine pompoen
- olie/ boter om in te bakken
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 300 ml groentebouillon
- 1 appel
- 1 flinke theelepel suiker
- 125 gram chorizo worst (ongeveer een halve droge worst)
- 2 eetlepels kookroom
- 100 gram (vers) geraspte Grana Padano
- Kruiden voor de pompoen:
- flinke snuf chili vlokken
- 1 theelepel paprika poeder
- 0,5 theelepel komijnpoeder
- 0,5 theelepel kaneel
- peper
- zout
- Optioneel als garnering: geroosterde pijnboom pitjes
Bereiding
- Schil als eerste de pompoen, verwijder de zaadjes en snijd deze in kleine blokjes. Snippers vervolgens de ui en pers de knoflook.
- Snijd ook alvast de chorizo eerst in plakjes en vervolgens in vieren. Was de appel en snijd deze ook in blokjes.
- Verhit wat olie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de pompoenblokjes, ui en knoflook. Breng de pompoen op smaak met de kruiden.
- Om de pompoensaus te maken voeg je naar een minuut of 3/4 de groentebouillon toe en kook de pompoenblokjes, zonder deksel, in zo’n 10 tot 15 minuten gaar.
- Verhit ondertussen een koekenpan en bak hierin de chorizo stukjes krokant. Ik gebruikte hiervoor geen olie, omdat er voldoende vet/olie vrij komt tijdens het bakken. Leg de stukjes chorizo apart wanneer deze krokant gebakken zijn.
- Maak de pan schoon en verhit een klein beetje olie of boter in de pan om de stukjes appel te bakken. Voeg na een minuut of 2 de suiker toe aan de appeltjes zodat ze karameliseren. Wanneer de appeltjes gaar zijn en licht bruin gekarameliseerd zijn zet je deze ook apart.
- Breng nu een pan met water aan de kook voor de gnocchi. Zodra het water kookt voeg je wat zout aan het kokende water toe.
- Wanneer de pompoenblokjes gaar zijn moet er niet té veel water over zijn. Dit zorgt namelijk voor een waterige pompoensaus. Giet dus eerst wat water uit de pan, maar vang dit op zodat je hier indien nodig de saus mee kunt verdunnen.
- Pureer nu de pompoenblokjes met behulp van een staafmixer en breng de pompoensaus op smaak met de (kook)room en de geraspte Grana Padano. Als de saus te dik is kun je wat van de opgevangen bouillon toevoegen om de saus wat dunner te maken.
- Kook de gnocchi volgens de verpakking in het kokende water en schep de gnocchi zodra ze boven drijven uit de pan en voeg ze meteen aan de pompoensaus toe. Voeg een deel van de chorizo en appel toe aan de saus en bewaar de rest om als topping over de gnocchi op te dienen.
- Maak optioneel af met wat geroosterde pijnboompitjes. Dit zorgt voor een lekkere extra bite!
Arieta, thanks voor de lekkere inspiratie. Die combinatie van chorizo en appel is werkelijk fantastisch.Heb je nu zin in andere gerechten met gnocchi? Maak dan bijvoorbeeld deze winterse gnocchi met zuurkool of gnocchi met spruitjes en mosterd. En dat gnocchi met chorizo een goede combi is, bleek al uit deze lekkere ovenschotel!.
Heb je dit gerecht gemaakt?? Laat je het dan weten? Tag me op Instagram of laat hier een reactie onder!