Pastinaak puree met ham en gepocheerd ei

Pastinaak puree met ham en gepocheerd ei

Pastinaak is voor mij écht een vergeten groente! hahaha Ik vergeet het gewoon om te kopen en er mee te koken. Daar moest verandering in komen. Nu het weer kouder wordt en we toch weer meer thuis zijn, vind ik het heerlijk om tussen de middag warm te eten in plaats van snel die boterham. Of in het weekend te brunchen met een net iets ander gerecht dan ‘normaal’. Deze pastinaak puree met ham, dragon en een gepocheerd ei ‘hits the spot’. Hoezo kan comfortfood niet ook tijdens de lunch? Heb je niet de tijd (of durf je het niet aan) om een gepocheerd ei te maken, kies dan voor een zachtgekookt eitje. Maar die zachte dooier past echt heel goed bij de pastinaak puree.

 

Ingrediënten

(voor 2 personen)

  • 4 pastinaken
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • +/- 500 ml groente bouillon
  • 75 ml verse slagroom
  • klontje boter
  • 3 takjes dragon (of peterselie als je geen dragon hebt)
  • 4 plakjes goede beenham
  • 4 eieren
  • azijn
  • zout en peper
  • 1 liter water

Extra nodig: kommetje, schuimspaan en keuken papier

Bereiding

  1. Schil de pastinaken en snijd deze vervolgens in blokjes. Verwarm wat olie in een pan en voeg hier de pastinaak blokjes en de geperste teentjes knoflook aan toe. Breng op smaak met zout en peper. Snipper ook alvast de dragon en houd wat losse blaadjes apart.
  2. Bak de pastinaak blokjes een paar minuten en schenk dan de bouillon er bij. Zorg dat de pastinaak net onder staat.  We laten nu de pastinaak in zo’n 15 tot 20 minuten gaar koken. Prik na 15 minuten in de pastinaak blokjes  om te kijken of het al gaar is.
  3. Breng ondertussen een pan met ruim 1 liter water aan de kook om de eieren te pocheren.
  4. Giet de pastinaak af, maar houd nog wat van de bouillon apart. Zet de pan terug op de warmtebron en voeg de verse slagroom toe. Breng de room aan de kook en zet dan het ‘vuur’ uit. Stamp vervolgens de pastinaak blokjes en maak er een puree van. Eventueel kun je er nog een echt gladde puree van maken met behulp van een staafmixer.
  5. We gaan nu de eitjes pocheren.
    Voeg 4 eetlepels azijn toe aan de pan met kokend water en breek alvast het eerste eitje in een kom. Zorg ervoor dat de dooier heel blijft.Verlaag de temperatuur tot het water net aan de kook blijft maar het niet heel erg bubbelt.
    Roer nu met een lepel rondjes in de pan tot er een soort draaikolk ontstaat en schenk hier het eitje in. Draai meteen met de lepel weer rond in de pan en probeer zo het eiwit wat om de dooier te ‘scheppen’. Blijf roeren, zonder het eitje te raken, tot het eitje in 3 tot 4 minuten gepocheerd is. Schep het gepocheerde ei uit de pan met de schuimspaan en leg het eitje op een vel keukenpapier om uit te laten lekker. Herhaal deze stappen ook voor de overige eitjes.
  6. Breng de pastinaak puree als laatste verder op smaak met zout, peper en de gesnipperde dragon.
  7. Schep nu de pastinaak puree in kommetjes of op een mooi bord, verdeel de ham erover en leg de gepocheerde eitjes er op. Maak af met de losse dragon blaadjes, zout en grof gemalen peper en geniet van dit warme lunch gerecht. Serveer er eventueel nog wat geroosterd brood bij.

Enjoy!

 

Een ander ideetje voor een lekkere lunch: naanbrood met brie en serranoham!



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018