Salade met kip en gepofte zoete aardappel

Salade met kip en gepofte zoete aardappel

Ik maak regelmatig restjes-maaltijden om de koelkast op te ruimen. Vaak zijn deze maaltijden niet heel bijzonder, maar soms heb je ineens een nieuwe topper op tafel staan. Dat was ook het geval met deze salade met kip en zoete aardappel. De kip is lekker gekruid en krokant gebakken en de gepofte zoete aardappel geeft het net iets speciaals. Een gepofte zoete aardappel klinkt misschien moeilijk maar je laat daarvoor de oven (als je genoeg tijd hebt) of de magnetron (als je haast hebt) hierbij het werk doen!

Ingrediënten

voor 4 personen

Voor de krokante kip

  • 2 el olijfolie
  • 1 tl maïzena
  • 400 gram kipdijfilet
  • Griekse kruidenmix (een halve theelepel van alle onderstaande kruiden)
    • zout
    • peper
    • komijnpoeder
    • kaneel
    • paprikapoeder
    • Provençaalse kruiden
    • knoflookpoeder

Voor de salade

  • 3 zoete aardappels
  • 2 avocado’s
  • +/- 20 cherrytomaatjes
  • 200 gram goede feta (zoals Dodoni)
  • 2 el olijfolie + extra voor de gepofte zoete aardappel
  • 1 el balsamicoazijn
  • zout en peper naar smaak

Bereiding

  1. marineer als eerste de kipdijfilet, dit kan zelfs een dag van te voren. Snij de kip in stukjes en leg de kip in een afsluitbare kom.
  2. Voeg de olijfolie, maïzena en de Griekse kruiden hier aan toe en meng alles goed door elkaar. Laat de kip minimaal 2 uur marineren in de koelkast.
  3. Voor de gepofte zoete aardappel zijn er twee manieren. Of snel in de magnetron of wat langer in de oven. Hoe?
    Magnetron: boen de zoete aardappel schoon, prik gaatjes in de schil met een vork, leg de zoete aardappel in een magnetron bestendige schaal en pof de zoete aardappel in zo’n 8 minuten. Halverwege omkeren (pas op, heet!) en klaar.
    Oven: Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht), boen de zoete aardappel schoon, prik gaatjes in de schil met een vork, vouw de zoete aardappel in aluminiumfolie (niet te strak, maar zorg dat de pakketjes helemaal dicht zitten) en besprenkel met wat olijfolie, zout en peper. Pof de zoete aardappel in zo’n 40 minuten.
  4. Wanneer de kip voldoende is gemarineerd verhit je een koekenpan zonder olie, er zit al voldoende olie bij de kip. Bak de kip stukjes in zo’n 15 minuten mooi krokant. Je krijgt een mooi krokant korstje door de stukjes niet te vaak te keren maar aan beide kanten eerst mooi bruin te laten bakken. Door de maïzena krijg je dat lekkere korstje.
  5. Snij ondertussen de avocado’s in plakjes en halveer de cherrytomaatjes.
  6. Nu gaan we de salade opbouwen. Begin met de rucola, verdeel hier de avocado en tomaatjes over. Pel de gepofte zoete aardappel en snij deze in blokjes. Leg de gepofte zoete aardappel samen met de gebakken kip op de salade en verkruimel de feta er over heen.
  7. Breng de salade verder op smaak met wat olijfolie en balsamicoazijn.

Enjoy!

Maak ook eens deze parelcouscous salade met geitenkaas en sinaasappel. Of maak bijvoorbeeld deze zoete aardappel mosterdsoep.

 

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018