Truffel parmezaan aardappeltjes (kerst)

Truffel parmezaan aardappeltjes (kerst)

Dit is het ideale bijgerecht voor kerst: het is makkelijk, je laat de oven het werk doen, bijna geen vieze vaat maar wél bomvol smaak! Deze truffel parmezaan aardappeltjes uit de oven maakte ik van krieltjes in de schil. Even de aardappeltjes schoonmaken (spoelen en eventuele gekke plekjes wegsnijden), kort voorkoken en dan in kwarten snijden. Op smaak brengen en dan lekker roosteren in de oven. Echt een kind kan de was doen. Maar door de truffelpasta en parmezaanse kaas zet je toch iets speciaals op tafel. Heerlijk.

Truffel: pasta of puree?

In dit gerecht gebruik ik geen verse truffel, verse truffel is natuurlijk súper lekker. Maar duur en snel bederfelijk. Je kunt daarom bijvoorbeeld kiezen voor een truffelpasta of puree. Let dan wel goed op wat je precies koopt. Truffelpasta wordt vaak gemaakt van een soort paddestoelen tapenade waar zwarte truffel aan is toegevoegd. via truffel.nl kun je bijvoorbeeld ook een kleine tube met pure zwarte truffel puree kopen.

 

Wat heb je nodig?

Voor 4 personen

  • 1 kg krieltjes met schil
  • 1 tl gedroogd tijm
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels truffelpasta of puree
  • olijfolie
  • zeezout grof
  • peper

Bereiding

  • Verwarm de oven op 200 graden en boen de krieltjes schoon. Snijd eventuele ‘oogjes’ of uitschieters weg.
  • Breng een pan met water aan de kook en voeg er wat zout aan toe. Doe de krieltjes met schil in de pan wanneer het water kookt en kook deze zo’n 4 minuten. Giet de pan af, snij de krieltjes doormidden of in kwarten en leg de krieltjes in een overschaal of braadslee.
  • Sprenkel olijfolie over de krieltjes en bestrooi met peper, grof gemalen zeezout en wat gedroogd tijm. Pers twee teentjes knoflook en voeg deze samen met twee theelepels truffel pasta toe aan de aardappeltjes. Hussel alles goed door elkaar.
  • Zet de schaal in de voorverwarmde oven en bak deze 15 á 20 min.
  • Rasp ondertussen de parmezaanse kaas. Voeg de helft van de kaas toe in de laatste 5 minuten, strooi de overige helft er vlak voor het serveren over heen.
  • Serveer lekker met wat zelfgemaakte (truffel) mayonaise of bij jouw kerst hoofdgerecht.

Zin in een ander ovengerecht? Kies dan bijvoorbeeld voor deze tartiflette. Aardappel, pastinaak, bloemkool, spek en de overheerlijke reblochon kaas. 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.