Zelfgemaakte kruidenboter en satésaus

Zelfgemaakte kruidenboter en satésaus

Voor mij is een BBQ pas af als er lekkere sausjes bij zijn! Je kunt natuurlijk zelf lekkere tzatziki maken of een simpele cocktail saus (mayonaise, ketchup en wat tabasco). In dit blog deel ik mijn recept voor zelf gemaakte kruidenboter en een zelfgemaakte satésaus voor bij de BBQ of bij het gourmetten. Als je deze twee eenmaal zelf gemaakt hebt wil je nooit meer anders.

 

Zelfgemaakte kruidenboter

Met deze kruidenboter kun je eindeloos variëren. Ik gebruik de kruiden die ik voor handen heb in de tuin en in de keuken, maar probeer zo veel mogelijk verse kruiden te gebruiken. Bij mij gaat het dan meestal om bieslook, peterselie en basilicum. Maar dragon of munt kun je hier ook heel goed bij gebruiken. Iedere keer wanneer ik deze boter maak gaat deze direct op. Je blijft er van smeren! Het is zo makkelijk, maar zo veel lekkerder dan zo’n kuipje uit de supermarkt. Maak het jezelf wel gemakkelijk, en zorg er voor dat de roomboter op kamer temperatuur is als je de ingrediënten gaat mengen.

Ingrediënten

  • 150 gram roomboter
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 3 eetlepels gesneden verse tuin kruiden
  • Grof zeezout en peper
  • Optioneel:  0,5 theelepel chili vlokken

Bereiding

  1. Zorg dat de roomboter op kamertemperatuur is. Pers het knoflook teentje en snijd de tuinkruiden (peterselie, bieslook en basilicum) fijn.
  2. Meng alles in een kom en breng de roomboter op smaak met het grof zeezout en peper. En voeg optioneel als je van een beetje pit houdt wat chili vlokken er aan toe.
  3. Snijd een lekker (stok-) broodje in stukken en serveer met de roomboter. Enjoy!

Satésaus

Oh het recept voor deze satésaus heb ik geleerd van mijn vader. Een super lekkere satésaus die wij vroeger aten bij nasi, bami of zelfgemaakte kip of varkenshaas saté. Je kunt de saus nóg lekkerder te maken door een eigen pindakaas te draaien. Maar ik gebruik altijd een pindakaas met stukjes noot.

Ingrediënten

  • 4 eetlepels pindakaas
  • 75 ml ketjap manis
  • 1 ui of twee sjalotjes
  • 2 teentje knoflook
  • 1 eetlepel sambal
  • 1 theelepel gemberpuree (kun je weglaten)
  • 70 ml melk (of kokosmelk als je dat lekkerder vindt)
  • beetje olie om in te bakken
  • zout en peper

Bereiding

  1. snipper de ui (of sjalotjes) fijn en pers de knoflook. Verwarm wat olie in een pan en fruit hierin de ui.
  2. Voeg de sambal toe aan de ui wanneer deze glazig is geworden. Bak dit even aan en voeg dan de geperste knoflook toe.
  3. Schenk nu de ketjap bij  het ui/sambal/knoflook mengsel en roer hierna de pindakaas er ook doorheen.
  4. Wanneer de pindakaas is opgenomen kun je het vuur lager zetten en de melk er in delen aan toevoegen. Kijk zelf even hoe dik of dun je de saus wilt hebben.
  5. Laat de saus nog een minuut of 10 op laag vuur door ‘koken’ en breng op smaak met zout en peper. Blijf wel goed doorroeren om te voorkomen dat de bodem aanbrandt.
  6. Serveer met stokbrood, bij de gourmet of een stukje kip van de bbq.

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.


The Baking Bucketlist - 2018