Bloemkoolsoep met parmaham en gepofte knoflook

Bloemkoolsoep met parmaham en gepofte knoflook

Met soep maak je mij altijd blij. Nu Nora bijna 3 maanden is ben ik weer bezig met sporten (mamafit) en probeer ik weer wat meer op mijn eetpatroon te letten. Dat betekent voor mij lunchen met gerechten die me meer verzadigen dan alleen twee boterhammen. Ik merk dat ik twee boterhammen in een paar minuten weg gewerkt heb, terwijl ik veel langer doe over een soep of salade. Waardoor ik voller zit. Des te meer reden om allemaal nieuwe soeprecepten te bedenken. Op basis van de gepofte knoflooksoep met prei en blauwe kaas bedacht ik deze bloemkoolsoep!

Oventijd

Voor dit recept moet je een aantal onderdelen in de oven laten garen. Namelijk de gepofte knoflook maar ook de hazelnoten en parmaham worden geroosterd in de oven. Allemaal op 160 graden, dus je kunt alles tegelijkertijd in de oven klaarmaken. Houd wel de tijden goed in de gaten. De knoflook heeft een uur nodig om te poffen, de hazelnoten hebben maar zo’n 5 minuten nodig om licht bruin te roosteren en de parmaham een minuut of 8 om krokant te bakken. De hazelnoten geven trouwens geroosterd zó veel meer smaak!

Ingrediënten

Voor de gepofte knoflook

  • 3 hele bollen knoflook
  • olijfolie
  • aluminiumfolie
  • ovenschaal

Voor de bloemkoolsoep

  • 40 gram boter
  • 3 sjalotjes
  • de gepofte knoflookteentjes
  • 40 gram bloem
  • 1 grote bloemkool
  • 2 blokjes kippen bouillon
  • 1,5 liter warm water
  • 2 laurierblaadjes
  • tijm
  • oregano
  • nootmuskaat
  • zout
  • peper
  • 300 ml (slag-)room
  • extra nodig: staafmixer

Voor de garnering

  • 50 gram hazelnoten
  • 50 gram parmaham

Bereiding

Stap 1

  1. Snij een stukje van de bovenkant van de knoflookbollen zodat alle teentjes zichtbaar zijn maar zorg dat de ‘schil’ er om heen blijft zitten.
  2. Verwarm de oven voor op 160 graden. Leg iedere knoflookbol in een stuk aluminiumfolie en besprenkel wat olijfolie over de knoflookbol. Vouw de knoflook pakketjes goed dicht en leg ze in een ovenschaal en dan in de oven. Pof de knoflook in zo’n 60 minuten.
  3. Rooster in 5 minuten de hazelnoten in een ovenschaal en bak de plakken parmaham in een minuut of 8 krokant. Zet beide apart als garnering.Dit kun je overigens al een dag eerder doen en maak ook vooral meer! Heel lekker in een vinaigrette.

Stap 2

  1. De volgende stap is de soep. Maak de bloemkool school door de groene bladeren er af te snijden. Snijd de bloemkool in roosjes en was ze.
  2. Snipper de sjalotjes en verwijder de knoflookteentjes uit de gepofte knoflookbollen.
  3. Verwarm wat de boter in de soeppan en fruit de sjalotjes. Voeg de knoflookteentjes toe en ‘prak’ deze door de sjalotjes.
  4. Breng op smaak met de oregano, tijm, nootmuskaat en peper.
  5. We gaan nu de roux maken door de bloem toe te voegen. De roux moet nu garen dus zorg ervoor dat je een ‘zanderig’ deeg krijgt in de pan.
  6. Voeg nu de bouillon beetje bij beetje toe, roer het goed door en wanneer de bouillon is opgenomen voeg je weer een beetje toe.
  7. Wanneer alle bouillon is opgenomen voeg je de bloemkoolroosjes toe en breng je de soep aan de kook.
  8. Laat de soep zo’n 15 minuten koken en pureer de bloemkoolsoep wanneer de roosjes gaar zijn.
  9. Voeg na het pureren de slagroom toe, proef de soep en breng de bloemkoolsoep verder op smaak met zout, nootmuskaat en eventueel nog wat peper.
  10. Breek voor de garnering de gebakken parmaham in kleinere stukken en gebruik een vijzel om de hazelnoten in kleinere stukjes te maken. Strooi wat van de parmaham en hazelnoten over iedere soepkom.

Heb je zin in andere soepen? Wat dacht je van een Franse uiensoep, pompoensoep, aspergesoep of een zoete aardappel mosterdsoep. 



Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.