Bieten risotto met geitenkaas en truffel

Bieten risotto met geitenkaas en truffel

Ben je opzoek naar een lekker vegetarisch hoofdgerecht, bijvoorbeeld voor het kerstdiner? Look no further, want dit is echt een topper. Een risotto met geroosterde bieten en geraspte harde geitenkaas. Maar door de extra toevoegen van zwarte truffel krijg je echt een feestmaal.

Geitenkaas

Ik kook regelmatig met geitenkaas. Zo staan er al een hoop recepten op The Baking Bucketlist met geitenkaas maar ik gebruik dan vaak de verse (zachte) geitenkaas. In de goodiebag van Ontdek de Geit zaten een hoop andere geitenkazen, zoals de oude geitenkaas van Amalthea (de Amalthea karakter, waar ze goud mee hebben gewonnen). Met deze pittige harde geitenkaas kreeg ik het idee om de parmezaanse kaas te vervangen in een risotto. En dat past natuurlijk altijd goed bij bietjes.

geroosterde bietjes bieten met kruiden

Ingrediënten

Voor de risotto, vier personen

  • 300 gram risottorijst
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 4 liter bouillon (groente of paddenstoelen voor een vegetarische risotto)
  • 4 eetlepels olijfolie (genoeg om de rijst te bedekken in de pan)
  • 150 ml witte wijn
  • 1 klontje boter
  • 100 gram geraspte oude geitenkaas
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel truffel tapenade of truffel puree
  • zout en peper

VOOR DE GEROOSTERDE BIETEN

  • 4 rode bieten
  • 2 teentjes knoflook (geperst)
  • 1 eetlepel citroensap
  • 2 el balsamicoazijn
  • 2 el olijfolie
  • verse tuinkruiden (ik gebruikte een takje rozemarijn, twee takjes citroentijm en twee takjes dragon)
  • Peper en zout

Bereiding

VOORBEREIDING 10 MINUTEN

  1. Begin met het voorbereiden van alle ingrediënten. Snipper de uien fijn, rasp de parmezaanse kaas, pers de knoflook voor bij de coquilles en was de zeekraal en breek (als die er zitten) de harde/bruine onderkantjes af.
  2. Zet 1 pan op met 4 liter water en voldoende bouillon blokjes (kijk op jouw verpakking hoeveel blokjes je nodig hebt). Breng de bouillon aan de kook, zet het vuur dan wat zachter maar zorg dat het bijna aan de kook blijft.
  3. Als je de borden zelf wilt opmaken, verwarm de borden dan op tijd in de oven.

De bieten

  1. We beginnen met de voorbereidingen in de oven. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Schil de bietjes en snijd ze in partjes. Doe ze in een oven schaal en voeg de balsamicoazijn en olijfolie toe. Breng alles op smaak met de geperste knoflook, citroensap, peper en zout.
  3. Hussel alles door elkaar en plaats de ovenschaal in de oven. Rooster de bietjes in zo’n 30 tot 40 minuten.

Risotto (BEREIDING 25 – 30 MINUTEN)

  1. Verwarm nu de olijfolie in een pan met dikke bodem. Zorg dat de bodem helemaal bedekt is.
  2. Voeg de uien toe en bak ze totdat ze glazig zijn op laag vuur.  Zet het vuur wat hoger en voeg nu de risotto rijst toe en bak deze kort mee in de olie tot alle rijst glanst van de olie. (dit duurt een minuut of 3)
  3. Blus nu af met de witte wijn, laat de alcohol verdampen en roer goed door.
  4. Nu komt het ‘lastigste’ gedeelte, waar je in ieder geval goed moet opletten. Zet het vuur weer iets lager en voeg nu iedere keer een opscheplepel van de bouillon toe aan de rijst. Blijf de rijst door roeren zodat de bodem niet aanbrandt. Wanneer de bouillon is opgenomen door de rijst voeg je een nieuwe lepel toe.
  5. Blijf de bouillon erbij scheppen en wacht steeds tot het is opgenomen. Na zo’n 18 tot 20 minuten is alle bouillon gebruikt en is de rijst gaar. Blijf het zelf ook in de gaten houden, de rijst mag niet meer hard zijn, maar het moet ook niet ‘over’ gaar worden. Op het einde is de risotto nog wel iets vochtig, later dikt dit nog verder in.
  6. Zet het vuur uit en voeg hier de geraspte oude geitenkaas, een klontje boter, de eetlepel truffel puree en het citroensap aan toe.

Opmaak

truffel puree toevoegen aan de risotto

Maak als laatste het bord op door bijvoorbeeld met een rvs kookring de risotto op het bord te doen. Verdeel hierover de geroosterde bieten en maak af met nog wat extra geraspte oude geitenkaas. Een ideaal vegetarisch voorgerecht voor het (kerst-)diner.

Nog meer inspiratie.

Wil je nog iets anders maken met bietjes? Wat denk je van deze salade met geroosterde bietjes en burrata.
Of juist op zoek naar een vega voorgerecht? Wat dacht je van dit Griekse salade torentje met opgeklopte feta of de burrata met kaki fruit en basilicumolie? Of kies voor de truffel parmezaan aardappeltjes als lekker bijgerecht.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.